Ποιος είναι ο τρόπος να εφαρμόσουμε σωστά το parenting control στον ψηφιακό κόσμο των παιδιών, χτίζοντας παράλληλα μια σχέση εμπιστοσύνης;
Σε μία εποχή που το διαδίκτυο προσφέρει γνώσεις, ενημέρωση, παιχνίδια, επικοινωνία με φίλους, αλλά ελλοχεύει και κινδύνους, το parenting control θεωρείται μία εφαρμογή απαραίτητη για τις σημερινές οικογένειες.
Είναι όμως μία εφαρμογή αρκετή για να θωρακίσει το παιδί μας, υπό ποιες προϋποθέσεις, και με ποιον τρόπο τελικά προστατεύεται ένα παιδί στον ψηφιακό κόσμο;
Οι κανόνες για αποτελεσματική εφαρμογή του parenting control:
1. Πριν χρησιμοποιήσετε σχετικές εφαρμογές ορίστε μόνοι σας τους στόχους που θέτετε. Ο στόχος σας είναι απλά η μειωμένη πρόσβαση των παιδιών σας στο διαδίκτυο ή καλύτερα, μια αφορμή για ουσιαστικές συζητήσεις και θέσπιση ορίων;
2. Να εμπιστεύεστε τα παιδιά σας, καθώς αν δεν τους δείξετε εσείς εμπιστοσύνη, δεν θα μάθουν να εμπιστεύονται ποτέ τον εαυτό τους.
3. Επικοινωνήστε στα παιδιά τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει ο ψηφιακός κόσμος. Μην χρησιμοποιείτε υπερβολικούς χαρακτηρισμούς, αλλά σαφήνεια και όσο το δυνατόν πρακτικά παραδείγματα.
4. Συζητήστε μαζί με τα παιδιά σας τα όρια χρήσης του διαδικτύου, ακούστε την άποψή τους αλλά μείνετε σταθεροί σε σημεία αδιαπραγμάτευτα λόγω της σημαντικότητάς τους.
5. Να είστε συνεπείς στους κανόνες τους οποίους θέτετε. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια και την ολοκληρωμένη, δυναμική παρουσία σας στη ζωή τους.
6. Αποφύγετε να πάρετε μία απόφαση που τα αφορά χωρίς να τα ενημερώσετε (π.χ. να κλείσετε την πρόσβαση στο διαδίκτυο ξαφνικά). Θα θυμώσουν, δεν θα αντιληφθούν τον λόγο, δεν θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα αμφισβητηθεί η μεταξύ σας σχέση.
Ας θυμόμαστε, λοιπόν, ότι οι εφαρμογές ελέγχου είναι απαραίτητες και χρήσιμες αρκεί να βασίζονται στην ουσιαστική σχέση που χτίζουμε με τα παιδιά μας, στην επικοινωνία, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη σταδιακή τόνωση της αυτοεικόνας τους.
ΠΗΓΗ: https://www.e-parenting.gr/