Facebook: Πως να προστατευτείτε από τους χάκερ

Στο Facebook οι επιθέσεις από εγκληματίες του κυβερνοχώρου συνεχώς αυξάνονται. Παρόλο που έχουν γίνει ενημερώσεις, μετά από παραβίαση ασφάλειας το 2018 που επηρέασε πάνω από 30 εκατομμύρια χρήστες, οι αριθμοί τηλεφώνων αρκετών χρηστών συνεχίζουν να διαρρέουν. Αυτό συμβαίνει διότι οι χάκερ στοχεύουν μεμονωμένους λογαριασμούς.

Τα hacks στο Facebook είναι εύκολα και γρήγορα. Σύμφωνα με μια έρευνα, κάθε μέρα παραβιάζονται περίπου 160.000 λογαριασμοί. Οι περισσότεροι κατηγορούμε το Facebook για τις παραβιάσεις, αλλά τεχνικά δεν είναι υπεύθυνοι για όλες τις επιθέσεις. Τις περισσότερες φορές οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται την αφέλεια των χρηστών για να αποκτήσουν πρόσβαση στο λογαριασμό τους.

Phishing

Ένας από τους κύριους τρόπους παραβίασης είναι το phishing. Εάν αφήσετε το e-mail ή τον αριθμό σας δημόσια στο Facebook, είστε πιο ευάλωτοι σε επιθέσεις phishing. Κατόπιν, οι εγκληματίες στέλνουν ένα fake σύνδεσμο στα θύματα και τους ζητάνε να συνδεθεί μέσω αυτού στο Facebook για λόγους ασφάλειας. Μόλις το θύμα εισάγει τα στοιχεία σύνδεσης, οι εγκληματίες τα κλέβουν και τα αλλάζουν, με αποτέλεσμα το θύμα να μην έχει πρόσβαση πια στο λογαριασμό του.

Ο χάκερ μπορεί επίσης να στείλει ένα μήνυμα στο οποίο ενημερώνει το χρήστη ότι το Facebook προσπαθεί να λύσει κάποιο θέμα με το λογαριασμό του και θα πρέπει ο χρήστης να στείλει τον κωδικό του πίσω σε αυτούς. Έτσι οι εγκληματίες αποκτάνε πρόσβαση στο λογαριασμό του.

Μαζικές Επιθέσεις σε κωδικούς Πρόσβασης

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν χειροκίνητες αλλά και αυτόματες μεθόδους για τη δημιουργία συνδυασμών κωδικών πρόσβασης με συμβολοσειρές, με στόχο να μαντέψουν τον κωδικό του χρήστη.

Εφαρμογές παρακολούθησης

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο αποκτούν πρόσβαση οι χάκερ, είναι διάφορες εφαρμογές που ζητάνε πρόσβαση στα στοιχεία σύνδεσης του χρήστη και τον παρακολουθούν.

Πως να προστατευτείτε:

Για να παραμείνετε προστατευμένοι από τους εγκληματίες που παραβιάζουν το Facebook προφίλ σας θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής:

  • Μην ανοίγετε υπόπτους συνδέσμους
  • Μην αποθηκεύετε κωδικούς πρόσβασης σε προγράμματα περιήγησης ή τηλέφωνα
  • Μην έχετε δημόσιες τις πληροφορίες σας στο Facebook, όπως το e-mail και το τηλέφωνό σας
  • Προτιμήστε να κρατήσετε τον λογαριασμό σας στο Facebook ιδιωτικό
  • Χρησιμοποιείστε δύσκολους κωδικούς πρόσβασης με συνδυασμό συμβόλων και αριθμών
  • Μη δίνετε ποτέ τον κωδικό πρόσβασης σας
  • Χρησιμοποιείστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων στο Facebook
  • Αποφύγετε τη χρήση του Facebook από υπολογιστές τρίτων ή με σύνδεση σε δημόσιο Wi-fi

Αν έχουν χακάρει το προφίλ σας, θα πρέπει να κάνετε γρήγορες ενέργειες για να γλιτώσετε μεγαλύτερες ζημιές.

Γενικά, είναι απαραίτητο και εσείς σαν χρήστες να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αλλά και να διαθέτετε ένα πανίσχυρο antivirus πολλαπλής προστασίας.

ΠΗΓΗ: https://bitdefender.gr/

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.